Условия за връщане

Пазарувай лесно и безгрижно!

Съгласно чл. 50, т.1 от Закона за защита на потребителите Ползвателят, който е потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите има право да се откаже от договора от разстояние, без да посочва причина, можеш да го върнеш в срок от 14 календарни дни от деня, в който е бил доставен от куриер. Намерение за отказ и връщане на продукта се приема само на електронната ни поща посочена за контакт в сайта, или с попълването на формуляр за връщане, в дадения срок от 15 календарни дни. Ако се откажеш от покупката, ние ще възстановим всички плащания, които сме получили от теб, с изключение на разходите по транспорт, които са за сметка на Ползвателя.  След като продуктът пристигне обратно на склад, след сервизна диагностика, ако продуктът е върнат с пълна окомплектовка в оригинална опаковка и е нов, ще бъде издадено кредитно известие. Срокът за връщане на сумата по банкова сметка е до 14 календарни дни, считано от издаването на кредитното известие!

Възстановяването на сумата се извършва само чрез банков превод (необходимо е да посочите банка, IBAN, BIC, име на титуляря на сметката), няма възможност за връщане на парите в брой. Продуктът за отказ не може да бъде изпратен с наложен платеж.  

Ако желаете да се възползвате от правото си да го върнете в рамките на 15 дни, моля, следвайте стъпките по-долу.

1. Изпратете следните данни на имейл service@tiger-tv.eu или изпратете формуляр на имейл:

  • Номер на поръчка
  • Дата на получаване на продукта
  • Имена на клиент
  • Тип и номер на платежния документ (касова бележка, фактура, разписка от куриер за пощенски паричен превод)
  • Посочете банковата си сметка
  • При желание от Ваша страна, можете да посочите причина за връщане.

Формуляр за отказ от покупка ТУК

2. След като попълни електронния формуляр и се увери, че стоката/стоките, които Ползвателят желае да върне отговарят на условията за връщане съгласно т.2 надолу, то Ползвателят трябва да изпрати изготвения формуляр или заедно със стоката на посочения пощенски адрес или на service@tiger-tv.eu. Ползвателят е дължен да върне нежеланите от него стоки в състоянието, в което са се намирали към момента на доставката - стоката не трябва да е отваряна, стоката не трябва да е ползвана; стоката и опаковката да са във вида, в който са получени, както и да не е нарушавана целостта на поставените (ако има такива) защитни стикери. Внимателно опаковайте стоките в оригиналната опаковка и с пълната окомплектовка на получения продукт (Пазете всичко, наистина всичко - кутии, касов бон, гаранционна карта, книжки, найлончета и торбички).

3. След потвърждение от търговеца и ако спазени нашите условия за връщане, изпратете продукта на адрес:

офис на Еконт "Варна Варна", Гедеон 7 ЕООД, т.: 089 370 49 66

4. След като изпратите пратка, моля да ни задължително уведомите за това, като ни напишете на имейл service@tiger-tv.eu 

Основания за връщане на стока

Начинът, по който да направиш това, зависи от теб. Срокът, в който можеш да върнеш продукт, закупен от Tiger-tv.eu, е 15 дни и е нужно само да прочетеш условията за връщане.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ НАШИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ:

5. Стоките имат безупречно НОВ търговски вид който са получени, без следи от употреба; Обърнете внимание стоката не трябва да е увредена, да не e ползвана, да не е с нарушена опаковка, да не са махани фабричните протектори отпред на дисплеят и този на задната част на устройството!

6. Да пазите оригиналната опаковка и пълната окомплектовка на получения продукт.
Пазете всичко, наистина всичко - кутии, книжки, найлончета и торбички Върнатия продукт трябва да бъде без следи от употреба, без драскотини, без следи от удари и с всички защитни покрития, които продукта е имал при получаването му. 

7. При закупуване на няколко идентични продукта се позволява връщане на само 1 брой разопакован продукт. Останалите ще бъдат приети само и единствено, ако всички кутии/опаковки са запечатани и не е повредена тяхната цялост

8. Ползвателят е длъжен да върне закупените от него стоки задължително в оригиналната опаковка, която да е придружена от непокътнатите етикети, оригиналната гаранция, в случай, че е била издадена такава, както и от всички документи с които е доставена въпросната стока.
Транспортните разходи за връщането на продукта се поемат от Вас.

Внимание! Ако няма да бъдат спазени всички упоменатите условия, искането за връщане няма да бъде разглеждано!

 
ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ КОИ ПРОДУКТИ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ВРЪЩАНЕ:
 

9. Специални поръчки - поръчка за стока, която не е налична в склада на Tiger-tv и ще бъде поръчана специално за Вас. Ще Ви уведоми предварително, че стоката е специална поръчка и за нея не важат условията за връщане;
Заплатени суми за услуги, които вече са консумирани - ремонт, инсталация на софтуер, сключени застраховки на техниката, закупени допълнителни гаранции;
Транспортни разходи, такси при плащане и наложен платеж (при връщане на техника не се възстановяват разходите за транспорт, такси при плащане или наложен платеж, заплатени от Вас по време на покупката);

10. Стоки, които не са в оригиналната си опаковка или липсват части от нея, както и наранен, изтрит или скъсан сериен номер и/или гаранционна лепенка;
Стока с лош вид и видими следи от употреба - драскотини по корпуса, клавиатурата, екрана, зарядни и др. драскотини; Консумативи (батерии, тонери, канцеларски материали и др), чийто опаковки са били разпечатани. Стоки с регистрирани оригинални гаранции в системата на производителя;

11. На основание на чл.55 ал.4 от ЗЗП Доставчикът има право да възстанови на Ползвателя намалената стойност на закупената стока. Доставчикът има право да отбие от заплатената сума до 60% и да възстанови на Ползвателя остатъчната стойност, когато стоката е в лош търговски вид /нарушена, нецялостна или липсваща опаковка/, когато стоката е със следи от износване или в непълния си комплект/липсващи аксесоари/.

 
КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ, СЛЕД КАТО ВЪРНЕТЕ ПРОДУКТА?
След като получим върнатия продукт, съдържанието на пратката ще бъде прегледано и обработено от нашия екип; За да се избегнат случаи на злоупотреба при връщане на продукти ще извършим преглед и тест на върнатата техника в нашия сервиз. Ако не са установени щети, стойността на върнатите продукти ще бъде възстановена в рамките на 14 календарни дни от датата на връщане на стоката

Връщане на пари

Паричната стойност на върнатия продукт, може да се използва за закупуване на други продукти (замяна със същия или друг продукт) или сумата да бъде върната до 15 дни от датата на връщане на стоката.

12.  В случай, че сумата е била заплатена чрез банков превод по банков път, сумата ще бъде заплатена по посочена от Ползвателя лична банкова сметка. Доставчикът не носи отговорност за грешно посочена банкова сметка от Ползвателя.

13.  В случай, че сумата е била заплатена при наложен платеж, сумата ще бъде заплатена по посочена от Ползвателя лична банкова сметка. Доставчикът не носи отговорност за грешно посочена банкова сметка от Ползвателя.

Връщания направени по начин различен от инструкциите по-горе, НЯМА ДА БЪДАТ УВАЖЕНИ.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Провери пратката при получаване! В момента на предаването на пратката имаш възможност и право да извършиш преглед на съдържанието и опаковката на пратката, и да провериш дали са изпълнени условията по товарителницата. Отвори опаковката на пратката в присъствието на куриера -още преди плащане- и се увери, че получаваш това, което си поръчал в цялостен, неповреден вид. Ако след отварянето на пратката забележиш, че продуктът не е в перфектно състояние и има следи от удар, драскотини или друг вид естетически нередности можеш да се откажеш от поръчката и да не приемеш пакета. В този случай ако си платил предварително по банков път, ние ще ти възтановим платената сума, а ако си избрал плащане с наложен платеж (в брой на куриера), не заплащаш поръчката си. 

При приемане на повредена пратка от купувача без забележки, всички претенции поради загуба или механично повреждане губят валидност. Ако не бъде изготвен протокол за щети/ констативен протокол в присъствието на куриера при получаването на пакета, се губи възможността за подаване на оплакване за установени щети при доставката. 

Можете да се запознаете с пълната версия на Закона за правата на потребителите на сайта КЗП