За поръчки:

0893704966; 0882974593

AOSP или ATV: Какво да избера?

18/11/2022

Android (AOSP) е операционна система, която поддържа устройства от различни производители. Може да се инсталира на смартфони, таблети, телевизори, декодери, смарт часовници, фитнес гривни, игрови конзоли, лаптопи. Като цяло, за всичко!

ATV е версия на операционната система Android, предназначена специално за смарт телевизори и мултимедийни плеъри.

Каква е разликата между ATV ТВ боксове и AOSP ТВ боксове?

Root
ТВ боксове на ATV не се руутват. ТВ боксове на AOSP са частично руутнати и частично неруутнати.

1. ATV боксове са сертифицирани от Google, всякакъв ТВ бокс има свой номер.
Всеки AOSP бокс има свой собствен MAC номер.

2. AOSP е проект за разработка на операционна система с отворен код, поддържан от Google. Тъй като това е проект с отворен код, това означава, че всеки е свободен да проверява и да допринася с код и да коригира проекта. Дава ви свободата да създавате напълно персонализирано потребителско изживяване, като ви позволява да добавяте персонализирани стартови програми и приложения, така че да можете да създадете свое собствено уникално изживяване за вашите потребители. AOSP бокс, който може да персонализира собствен интерфейс и функции.

Ето как изглежда началният екран на AOSP боксове:3. ATV боксове обаче не поддържат горните функции, въпреки че също имат операционна система Android. ATV бокс има фиксиран интерфейс и функции и не може да се персонализира. ATV Box е сертифициран от Google и разполага с Google Assistant, 4K HDR, Google Play, вграден Chromecast и поддържа популярни приложения като: Netflix с 4K функции, HBO Max, Eon TV, A1 Xplore TV и други.

Ето как изглежда началният екран на ATV боксове:


Android TV има кабелни и собствени услуги и програми:

  • Специален съветник за първоначално инсталиране - единен интерфейс за настройка за всички устройства,
  • GMS (Google Mobile Services) или Google TV Services - набор от програми за Android TV дейности,
  • PlayReady DRM поддръжка - защита срещу копиране на видео и защитено с авторски права аудио,
  • Google Play Services е основният компонент на Android и услугите на Google,
  • Google Assistant (Google Assistant) е програма, която ви позволява да управлявате устройството с гласа си, да търсите в съдържанието на приложения и т.н.
  • Android TV Launcher (Android TV Launcher) - унифициран работен плот, който изглежда еднакво на всички устройства.
  • Гласов контрол на Android TV. Почти всички устройства с Android TV имат вградено гласово търсене, базирано на Google Assistant, което работи много удобно. Само като включите смарт приемника или телевизора и кажете „Игра на тронове“ в микрофона на дистанционното управление, ще получите списък със сериали в различни програми, описание на екрана.
Това не работи на чисти Android конзоли. Първо трябва да въведете желаната програма, да отидете на търсенето в нея, да натиснете бутона на микрофона, да говорите и да получите резултата само от съдържанието на тази програма. Ако започнете да търсите, докато сте на работния плот (началния екран), ще ви бъдат показани резултати от търсенето с Google в мрежата.

Освен това, за разлика от чистия Android, Google позволи на производителите да попречат на потребителите да инсталират допълнителни програми. Така че не се изненадвайте, ако на вашия Android TV видите половината от програмите, които са на смартфон, базиран на чист Android.

Брой приложения в Google Play
Не всички приложения са налични на Android TV. Това се дължи на изискванията на Google. Той стриктно проверява дали такава програма може да бъде адекватно показана на голям екран и контролирана с дистанционно управление.

В чистия Android никой не ви ограничава. Изтеглете и инсталирайте каквото искате. Разбира се, можете също да изтеглите приложението на Android TV и да го инсталирате сами. Ако обаче не отговаря на изискванията на Google, няма да се показва на работния плот.

Таблица с основните разлики между Android TV и чист Android

4. Android версия
AOSP боксове са често срещани на пазара и се актуализират по-бързо. Най-новата версия на Android е Android 12. 
Вместо това много ATV боксове работят с Android 9 или 10.

5. Различни операции: ATV боксове обикновено могат да изтеглят само софтуер в магазина за приложения и много приложения не могат да бъдат изтеглени без сертификат. AOSP боксове са с отворен код, може да се изтегли повече софтуер.

Но софтуерът, изтеглен от модула ATV, може да се актуализира автоматично, докато софтуерът, изтеглен от модула AOSP, трябва да се актуализира ръчно.

6. Друг момент, за който много хора могат да не знаят, е, че например Netflix на ATV е 4K резолюция и докато Netflix може да бъде изтеглен на ТВ Бокс на AOSP, в най-добрия случай той не поддържа 4K резолюция.

Първото нещо, което потребителят незабавно вижда в стартовия панел на ATV, е показването на канали за приложения на началната страница. Каналът е колекция от някои връзки към видеоклипове в приложения. Например YouTube има канал „Препоръчан“. ATV launcher изглежда напълно грозен и неудобен в началото, но целта му е да изведе повече канали на екрана. 
Гласов асистент на Google, адаптиран за ATV - най-якото нещо на ATV! Казваш например името на филма, и той ти показва какво е намерил. Заглавие, резюме на филма, списък с актьори (можете да последвате връзката към тях), както и какво има в YouTube и други ATV приложения, адаптирани за такова търсене. Щраквате върху филмовия плакат и стигате до правилното приложение за правилния филм. Търсенето работи и за актьори и режисьори, дава кратка информация за тях, понякога списък с филми (не винаги).

За пълното използване на ATV на приставката се препоръчва незабавно да закупите дистанционно управление с микрофон.
Препоръчвам G10s или друго, имат и микрофон и air mouse. 

Коментари

Няма намерени мнения

Добави ревю